Predsjednik Perua o radu vlč. Moona

Francisco Morales Bermudez

Predsjednik, Peru (1975-80)



Veliki irski pisac George Bernard Shaw je jednom napisao: ‘’Neki ljudi vide stvari kao što jesu i kažu: ‘’Zašto?’’ ali ja sanjam o stvarima koje nikada nisu postojale i kažem: ‘’Zašto ne?’’. Čini se da njegove riječi opisuju život i stav vlč. Sun Myung Moona.

Tko je mogao zamisliti prije 20 godina da će svećenik iz Južne Koreje ispuniti ključnu ulogu u utemeljenju važnih američkih novina, Washington Times? Tko je mogao predvidjeti da će on razviti mrežu novina i magazine na španjolskom u SAD-u i latinskoj Americi? Da će predložiti svjetski sustav autocesta, uključujući tunel od 100 km između Japana i Koreje?

Tko je mogao pogoditi da će ista osoba okupiti dobitnike Nobelove nagrade i druge znanstvenike na godišnjim sastancima u svrhu rasprave o moralnim implikacijama moderne znanosti i tehnologije? Isto tako, tko je mogao predvidjeti da će korejski gospodin sponzorirati međunarodne kongrese o svjetskim religijama, da bi se raspravili načini poboljšanja međureligijske suradnje?

Godinama je vlč. Moon bio pogrešno shvaćen u Americi, ali u novije vrijeme se dogodila velika promjena. Jedan od sedam američkih zakonodavaca je sudjelovao na Američkoj konferenciji vodstva, koju je on sponzorirao. Tisuće kršćanskih svećenika je sudjelovalo u tim programima. Voditelji američkog Senata, Kongresa i Bijele kuće su pohvalili njegov rad.

Oni koji ga osobno poznaju govore da je on posvećena osoba, sa velikim razumijevanjem. Njegova supruga, Hak Ja Han, i njegova djeca i unuci također odražavaju tu kvalitetu, kao i duboki osječaj posvećenosti Bogu, Ocu cijelog čovječanstva. Kroz svoj život, vlč. Moon je bio pomiritelj, ujedinitelj i pacifist.

On je otvorio dijalog između arapa i Židova, između bijelih i crnih afrikanaca, između Istoka i Zapada. Njemu mir nije samo vojna ili diplomatska stvar. Bez istinskog razumijevanja i izgleda prihvaćanja uzajamnih vrijednosti, ugovori nemaju puno značenja. Život vlč. Moona je dokaz  njegovog uvjerenja da ćemo samo kroz posvećenu ljubav vidjeti dan kada ''će nacije prestati dizati mač protiv drugih nacija'' i čovjek '' će pretvoriti svoje mačeve u plugove i svoja koplja u alat''.





Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts