Moć misli: Anti-stres terapija

Moć misli Izbjegavajte negativna razmišljanja

By Y.Marianov | Unification Family Therapy 

Ljudi različito reagiraju na izazove u životu.  Nevjerojatno je kako  neki  ljudi  čak i u ekstremnim stresnim situacijama ostaju hladne glave, sretni i opušteni,  dok drugi imaju  osjećaje tjeskobe, stresa i depresije , a nisu pod utjecajem stresa.
Čini se da stres više ovisi o nama, a ne o vanjskim uvjetima.  Razlika u našem načinu razmišljanja utvrđena je vrlo rano u našim životima.  Pozitivne ili negativne obrasce smo usvojili kopirajući naše  roditelje. Riječi, stavovi naših roditelja , sve smo to apsorbirali u djetinjstvu što je u velikoj mjeri formiralo naš svjetonazor, osobnost i karakter.

Čini se da stres više ovisi o nama, a ne o vanjskim uvjetima. 

 Prvo morate razumijeti da je naše razmišljanje jako moćno oružje.  Naše svakodnevne misli utječu svaki aspekt našeg života. Naš stav prema svijetu, svaki izbor koji donesemo , naš karakter, osobnost-  sve je to produkt našeg razmišljanja. Naše misli stvaraju razne ideje i uzrokuju različite osjećaje i emocije.
Ideje koje čuvamo u svojim mislima, imaju vidjivi utecaj na naše zdravlje.  Naš um nas može zatrovati raznim bolestima, ali nas isto tako može ozdraviti.  Pozitivna vizualizacija može donijeti  poželjan ishod, a negativne slike u našim mislima mogu dovesti upravo do neželjenih negativnih posljedica. To je rekao Jose Silva, osnivač „Silva Method of visualisation“, danas popularan širom svijeta.

Prigovaranje kao navika

Uhvatite li se ponekad da prigovarate i kritizirate sve oko sebe?
Oni koji se stalno žale i prigovaraju oko svega, uvijek će naći razlog za prigovaranjem,  to je postalo dio njih.  U biti, oni će na kraju i tražiti sebi sličnu osobu bilo u ljubavi ili prijateljstvu .  Stvarati će prijateljstva na osnovi  dijeljenja negativnih osjećaja sa drugima.
Kako prepoznati razliku između prigovaranja i kritike?  Vrlo jednostavno, kada su naši roditelji imali osobne probleme oni su dijelili svoje brige i emocije. To su radili u svojoj intimnosti, što ih je dodatno povezivalo. 
Tračanje je  raširena i utjecajna pojava u društvu. Osoba se u tim trenucima može osjećati ispunjenom i korisnom. No, ovo ponašanje uništava duh osobe i razara prijateljstva s ostalima.
Ovakva negativnost samo može osobu dublje povući u pesimizam,  depresiju, strah, brige ili mržnju.  U psihologiji je utvrđeno da ova devijacija dovodi do stanja raznoraznih ovisnosti, pa čak i samoubojstva.  A to je sve zbog lažne ljubavi koja se njeguje i iskrivljuje srce.

Osjećamo se onako kako mislimo

Osjećamo se onako kako mislimo.  Stoga nemojte misliti negativno.  Naš najveći neprijatelj smo sami sebi. Jedan od velikih psihologa našeg doba je rekao:  „ Tvoje misli su stvarne, zapravo one su jedini izvor  tvojih osjećaja.  Možemo reći da su naše misli, naši osjećaji…  Razlog zašto se osjećamo ljutim u jednom trenutku, a u drugom ne, zbog toga što smo zamijenili misli sa drugim mislima.  Nove misli uzrokuju nove osjećaje. “ Elis
Drugim riječima, ako mislite da ste jadni, osjećati ćete se tužnim. Ako razmišljate o stvarima koje volite na nekoj osobi, osjećate ljubav prema njoj.  Oni koji su konstantno fokusirani i razmišljaju o stvarima  koje se loše mogu dogoditi, uvijek će imati osjećaj gađenja, ljutnje, razočaranja i dr.  Dok oni koji su usredotočeni na pozitivno i mogućnosti oko njih,  bit će ispunjeni sa svijetlim i ugodnim osjećajima.
Tijekom godina ovi osjećaji i misli će se odraziti na ukupni  pogled na život.  Postat ćemo ono što smo sami stvorili.

Internalna rečenica – Budi pozitivan

Zašto smo ponekad nervozni? Kako neprestano vrtimo u našim mislima određenu rečenicu i misao, postepeno postajemo puni tjeskobe. „Oh , napravit ću neku grešku…“ , „Neću uspjeti…“. Naravno,ako se to dogodi bit će loše,  ali u stvari, upravo neprestanim lošim mislima smo se sami doveli u taj položaj.
Ljudske emocije i osjećaji ne izviru magično. Ne pojavljuju se misteriozno iz naših nesvjesnih potreba i tjelesnih želja. Umjesto toga , oni  gotovo uvijek  izravno proizlaze iz ideja, misli, stavova i uvjerenja.

Prioriteti u životu

Postoje tri glavna cilja u životu:
  1.  razviti karakter i srce
  2.  osnovati obitelj u ljubavi
  3. razviti kreativne i tehničke vještine u ljubavi kako bi mogli ispravno dominirati prirodom
To su temeljne lekcije koje zastupa Unification church (Crkva ujedinjenja).
Radost je svrha našeg života, ali radost dolazi u odnosima sa drugima… sa dostignućima i prevladavanjem teških situacija… Iskoristite svoju energiju u stvaranju Istinite Ljubavi i neka to bude vaš prioritet u životu…

Istinita Ljubav je kada dajemo bez očekivanja da će nam se vratiti. U procesu našega stvaranja Bog je uložio 100% svega što je imao. Uložio je sebe zato što je želio da objekt Njegove ljubavi bude boljim od Njega samog. Živjeti za dobrobit drugih znači dati 100%  od sebe sve dok više nemamo što dati.  Tek tada će Božja ljubav popuniti prazninu…“  Sun Myung Moon


U konačnici nije važno naše znanje, nego iskrenost u našim srcima, ljubav prema Bogu i drugima… Najviše učimo kada ulažemo svoja srce u druge potpuno i bezuvjetno…

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts