Moon Sun Myung: Uspješni religijski vođa


Moon Sun Myung:

Najuspješniji religijski vođa  20-tog stoljeća

Mnogi ga uspoređuju sa  Martin Luther Kingom, Gandhijem i ostalima. Prošao je kroz razne progone i nailazio na brojna nerazumijevanja.  Njegova uloga je bila presudna u rušenju komunizma, osnovao je novinsku kuću pod imenom Washington Times , također je bio zaslužan za osnivanje nogometnog prvenstva „Peace King Cup“, te mnoge ostale organizacije koje djeluju za uspostavljanje mira u svijetu. Dr. Moon je također igrao ključnu ulogu u mirovnim razgovorima sa Sjevernom Koreom, Izraelom i Gazom. 




Ovaj članak će predstaviti jednog od najkontroverznijih vjerskih vođa našeg stoljeća, a istovremeno  širom svijeta  priznat i poštovan od strane raznih predstavnika svih vjera i denominacija. Zašto su tako veliki kontrasti kada govorimo o vlč.Moonu? Zašto povratne informacije o vlč Moon varira od negativnih opisa kao sekta prepoznata kao „proroka modernih vremena”, „mirotvorac” i čak „lider koji je doprinjeo miru više nego bilo tko drugi u našem stoljeću”? 


Ključna uloga u 
rušenju komunizma


Rev. Moon je poznat kao osnivač Washington Times, igrao je ključnu ulogu u rušenju komunizma, takođe je prepoznat prvak međureligijskih dijaloga i revolucionarne podrške za obiteljske vrijednosti.



Činjenica je, da je velečasni dr Moon prošao kroz ogromne progone i nesporazume 50-ih i tijekom 80-ih godina. Također  činjenica je da odnos prema Rev. Moon mijenja se  nakon godine 1985. Navesti će se samo  nekoliko karakteristika o njegovim aktivnostima i postignućima.
Kako bi bilo što objektivnije, odabrali smo nekoliko komentara priznatih pojedinaca koji definitivno znaju što pričaju.
Margaret Thatcher prepoznala je doprinos dr. Moona na 25. godišnjicu Washington Timesa, sa sljedećim riječima: „Nije bilo lako dr. Moon kada je počinjao sa Washington Times ... mislim čvrsto ustrajati  novinama protiv sovjetske komunizam i podrške koju je dao predsjedniku Reagan i meni za okončanje Hladnog rata. ...
Jedan od tisuću svjetskih poznatih ljudi koji podržavaju San Myung Moon je brazilski nogometaš, Pele. „Kralj nogometa” podržava Rev. Moon u posljednjih Sport za mirovnih inicijativa. Prema obojici, nogomet je prirodni most između kultura, religija, rasa, etničkih skupina i nacija. Zbog ove vizije nogometa, dr. Moon je osnovao 2002. Svjetsko nogometno prvenstvo za mir - King Peace Cup.
Pionir u borbi za ljudska prava i deset puta kongresmen, predavač Walter Fauntroy primjećuje: „ U potpunosti podupirem Rev Dr. San Myung Moon, jer on ulaže sve svoje financije i puni potencijal svojih organizacija za dvije glavne svrhe; mir i obitelji.”
Senator Larry Preslar je dodao: „Moje divljenje dr. Moona i njegove supruge rastao enormno.  Njegova energija, vizije i predanosti da ostvari mir su bez presedana u povijesti čovječanstva.”.

Ako smatrate da su citati su jednostrano odabrani, to je daleko od istine. Ispada da su takve procjene njegove osobnosti dolaze iz cijelog svijeta. Danas, s pogledom na nevjerojatne uspjehe  Vlč. Moon velikim naporima za mir, kritičari prošlosti izgledaju prilično netrpeljivi i uskogrudni. Ili što je rekao senator iz San Francisca, Amos Brown, govore o Moonu, „njegova poruka mira prijeti onima vjerski zatucanim”, a oni su odgovorili netolerancijom i zlobnim žestokim kritikama.

"Mnogo puta je bio pogrešno shvaćen. Isto se dogodilo sa Martin Luther Kingom tako se i sa dr.Moonom dogodilo.  Njegova poruka mira prijeti onima vjerski zatucanim. Neki su odgovorili netolerancijom, ali je i dalje nastavljao voliti  vođe iz svake vjere, ulagati  sebe i svoj pokret da se svi ujedine u zajednicu vjere. "„On je čovjek od vizije, ali i spreman i sposoban  da se ta vizije pretvori u stvarnost. Postoje i druge religijske tradicije koje imaju sredstva, ali nemaju volju i želju, ali dr. Moon je definitivno vrlo čvrst u svom ustrajanju.“



Rev. Moon postao je „prvak Međureligijskog pomirenja”  na jedan jednostavan način, koji nitko nije koristio u prošlosti. On je jednostavno doveo predstavnike iz svih vjera da rade srcima za zajedničku stvar.



Vlč. Moon objavio je  sa svojim životom i učenjem, još jednu vitalnu tajnu mira. Nikad ne računati koliko smo uložili za druge, samodaj, zaboravi da si dao i daj još više.” Ovaj princip je ključ za bezuvjetnu ljubav i sreću. Rev. Moon učenja zaista su  donijeli revoluciju u razumijevanju života.


Osim toga, religije  uglavnom imaju pitanja s individualnim problemima, pa čak i često  podupiru odricanje bračnog života. Ipak, Božanski princip objašnjava da osobni rast i razvoj srca i savjesti dolazi u obitelji. Obitelj je škola ljubavi i temelj zdravog društva. Ti ideali su izražene u međunarodnim i međureligijski brakovima Rev. Moon koji je održan za milijune parova.
Published in Bulgaria: Denominations (unofficial Google translate)




Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts